Wednesday, December 22, 2010

Usrati Jannati


My beloved ibu

My cute little sister.. Nur Anis Hidayah  =)
It's Me ! Rafezza With My Beloved Siblings

Abang dan ayah sayang  =)




This is my beloved family.. my father.. my mum and my siblings. I'm the eldest daughter in my family. My little brother, Mohd Izzuddin and then Nur Farisha the third daughter in my family.. Last but no least.. my cute little sister Nur Anis Hidayah.
Alhamdulillah, praise to Allah Taala for giving me this happiness. May Allah bless our family. Barakallah.

Thank You For Reading My Entry.♥ it, Please Like.

Kisah Di Sebalik Perjuangan Al-Fatih

video

Muhammad Al-Fatih yang berjaya menawan Kota Constantinople ketika berusia 21 tahun. Semangat juang Al-Fatih amat dikagumi kerana beliau "sebaik-baik raja yang memimpin sebaik-baik tentera".

Berdasarkan apa yang saya coretkan di atas ini, saya amat mengkagumi Muhammad Al-Fatih. Maka saya tampilkan paparan video ini sebagai satu usaha untuk membakar semangat dalam diri saya. Satu sebabnya kerana apa ? Saya gemar dengan kisah-kisah sejarah Islam. Bagi saya semangat juang Nabi S.A.W dasn para sahabat mempertahankan Islam tiada tolok bandingannya. Kadang-kadang saya terfikir apakah saya mampu untuk mempertahankan agama Islam ini pada suatu hari nanti seandainya saya di tempat dan keadaan yang sama pernah dilalui oleh para sahabat.



Thank You For Reading My Entry.♥ it, Please Like.

Kota Singa - MABIMS 2009 Pengalaman Di Rantau Orang

Belia MABIMS ? Kali pertama mendengar nama tersebut memang agak pelik dan begitu asing. Saya macam ingat-ingat lupa bila dan di mana pernah mendengar perkataan MABIMS ini. Saya cuma tahu bahawa IKMAS tempat saya menuntut ilmu sewaktu mengambil diploma adalah sebahagian daripada agenda yang telah dijalankan oleh MABIMS 11 tahun dahulu. Namun itulah yang saya dengar pada suatu petang daripada Ustazah Roziah, selaku Ketua Bahagian Hal Ehwal Pelajar IKMAS. "Ustazah perlu nak jumpa kitak (awak) sebab kitak(awak) nak terbang jauh ke negara orang lepas tok ( lepas nie). Kitak (awak) kelak pergi ke Singapura selama dua minggu untuk mewakili Malaysia dalam Program Bas Belia MABIMS."Hah ! Muka saya terpinga-pinga ketika itu, kerana saya berasa sangat terkejut. Namun itulah berita yang saya dapat bahawa saya akan membawa nama Malaysia untuk menghadiri program kerjasama serantau antara negara Indonesia, Brunei dan Singapura.  

Wah! Dalam hati saya segera terdetik, biar betul ini bukan satu mimpi. Ya, ini bukan mimpi. Hanya saya yang masih tidak percaya bahawa saya melangkah jauh ke luar negara. Jangankan Tanah Semenanjung, Tanah Borneo Sarawak Bumi Kenyalang ini pun saya tidak habis jelajah lagi. Saya masih bimbang dan berfikir apakah yang dapat saya lakukan untuk Malaysia ? Setelah mendapat berita itu, saya segera masuk kuliah walaupun agak lewat sedikit masuk ke kelas. Wajah saya menggambarkan kebingungan dan ini mendatangkan kehairanan kepada kawan-kawan sekelas. Sewaktu pensyarah memberi ruang untuk berehat sebentar, saya tuliskan dalam sehelai kertas kecil dan meminta bantuan seorang rakan untuk menyampaikan pesanan tersebut kepada Akhi, saya akan terbang ke Singapura untuk tempoh dua minggu. Dia bagaikan tidak percaya. Saya tahu dia amat membimbangkan diri saya. Terima kasih atas keprihatinan itu. Saya hargainya.

Sambil menunggu hari untuk berangkat, saya hanya mendiamkan keadaan tersebut. Hatta kepada rakan sebilik juga tidak saya nyatakan. Saya lebih selesa begini.  Saya hanya khabarkan kepada sahabat handai terdekat sahaja. Namun, sebaliknya yang berlaku. Saya katakan saya akan ke Singapura untuk mewakili Malaysia bagi melaksanakan program kerjasama serantau...Tahu apa yang berlaku ? Tiada orang mempercayai saya. Kata orang, rezeki jangan ditolak, maut jangan dicari. Terdapat sahabat yang menyifatkan bahawa saya beruntung kerana dapat pergi melancong. Sebenarnya dalam hati saya resah gelisah. Tambahan pula, pada masa tersebut wabak H1N1 dilaporkan berleluasa. Sedikit pun saya tidak gembira pada ketika itu. Masih segar diingatan saya,  sebelum pergi saya berkesempatan berjumpa dengan ayah dan ibu, saya menangis semahu-mahunya seolah-olah saya takut untuk berjauhan dengan mereka. Tetapi saya tidak hamburkan air mata saya di hadapan mereka. Dalam hati, saya risau akan balik dengan selamat atau tidak.

5 Ogos 2009, Rabu
Tarikh keramat itu akhirnya menghantar saya dengan selamat ke KLIA. Paginya, sebelum bermula kelas Metodhologi Penyelidikan saya telah menghilangkan diri.. Haha.. sebenarnya saya dah selamat sampai KLIA jam 12.30 tgh harinya. Bermulalah perjalanan saya di rantau orang. Sarawak.. Saya benar-benar rindukan Sarawak walaupun baru sebentar meninggalkan Tanah Borneo. Hari tersebut hari bermula perkenalan saya dengan seorang hamba Allah yang agak istimewa, Adawiyah Juzailah Martin. Adawiyah berusia 18 tahun dan baru sahaja memeluk Islam. Sepatutnya saya terus ke ILIM, untuk berehat kerana esok akan memulakan perjalanan ke Singapura. Tetapi perkenalan saya dengan Adawiyah mendorong saya untuk membantunya. Terus pada sebelah petang saya ke balai polis untuk menemani Adah membuat laporan  terhadap permasalahan yang dihadapinya. Permasalahan tersebut melibatkan agama dan akidah. Tidak dapat saya nyatakan dengan jelas di sini kerana saya perlu menjaga nama baik beberapa pihak tetapi cukuplah sebagai seorang umat Islam saya amat bersimpati dengan Adah. Saya cuma mampu memberikan sokongan dan kata-kata semangat kepada Adah. Saya sempat menghadiri taklimat program dan berkenalan dengan beberapa orang peserta Malaysia pada sebelah malamnya.



Barisan deligasi Malaysia : Hazwanie Abd Rani, Rafezza(saya), Johari, Khairil Anuar, Ahamd Syakir, Izzat Naqib
 6 Ogos 2009, Khamis
Seawal jam 7 pagi saya dan lima orang rakan lain memulakan perjalanan ke Singapura dengan menaiki Bas serta diiringi oleh pegawai JAKIM iaitu Ustaz Lukman Ibrahim. Terus saya bertolak tanpa sempat berjumpa dengan Adah pada pagi tersebut. Rasa sedih dalam hati. Pegawai JAKIM bahagian dakwah, Kak Laili memberikan kata-kata semangat kepada kami. Selesai bacaan doa, bas pun bergerak. Barulah saya mengerti kenapa program ini dinamakan Bas Belia MABIMS. Sepanjang perjalanan, saya menghayati pemandangan  alam. Bila berada di jambatan yang menghubungkan Johor dengan Singapura.. Awal-awal saya katakan kepada sahabat dan orang-orang tersayang jangan menghubungi saya selama berada di sini. Bayangkan, satu mesej memakan RM2. Bukan apa, saya tidak mahu membebankan orang di sana. Nanti menghabiskan duit mereka dengan menghubungi saya. Terkejut dengan keadaan ini... Wow.. yalah.. fikir logik saya berada di Singapura bukan lagi berada di negara Malaysia...



This is our bus, travel around M'sia & Singapore   =)

Alhamdulillah, selamat sampai NACLI ( National Community And Leadership Institute ), Singapura tepat jam 1.30 petang. Then, ada sesi ice breaking. Saya berkenalan dengan peserta-peserta dari negara Brunei, Indonesia dan Singapura. Malamnya, ke bagi acara pembukaan dan makan malam di Sultan Mosque then travel around Arab Street. I knew kak Ayu, kak Hajar dan kak Ana from Brunei Darussalam. Then, kak Seri, kak Izzah, kak Yes or No... sorry kak Yasmin, kak Surina..kak amiju..Singaporian..em.. Indonesian.. hanya hantar peserta lelaki. I mean saya nak kenalkan kawan-kawan wanita sahaja ya.. Lelaki enggak bisa dong =). Selama dua minggu di rantau orang alhamdulillah, saya sihat walfiat. Bahkan dapat ramai teman dan kawan-kawan baru. Sepanjang program ini berlangsung, saya berpeluang mempelajari sedikit sebanyak mengenai penduduk dan negara Singapura.


Apa yang saya tahu tentang Singapura ?

Penduduk : Majoriti Cina manakala Melayu, India dan lain-lain hanya 25 %

Agama : Ada 10 agama rasmi, Buddhieme dan Hindusme penganut terbesar

Menteri Hal Ehwal Islam Singapura : Dr Yaacob Ibrahim lulusan PhD Engineering

Negara : Sistem demokratik dengan undang-undang sekular

Kaedah elak ajaran sesat : Adanya rangkaian asatizah,  

Pentadbiran masjid : Penglibatan 69 buah masjid 100% duit masyarakat

Pendidikan : Madrasah sepenuh masa dan madrasah separuh masa

Banyak lagi kot...tak kan nak terangkan semua.. baca habis artikel ni ye..

7 Ogos 2009, Jumaat
After breakfast di Banquet Harbourfront Centre terus ke Singapore Islamic Hub(SIH). Dalam bas, peserta diagihkan tugasan secara berkumpulan dan bercampur dengan negara lain untuk menyiapkan sebuah dokumentasi sepanjang MABIMS berlangsung.  Sampai di SIH, terus ke sekitar Madrasah Al-Irsyad dan Masjid Muhajirin, Singapura. Agak lucu, kelihatan para peserta berusaha bersaing untuk mendapatkan maklumat untuk kumpulan masing-masing. Tidak terkecuali saya sendiri. Melihat Masjid Muhajirin, saya dapati ia masjid tertua di Singapura. Mengenali Al-Irsyad, dapat saya katakan sebuah sekolah dengan sistem pendidikan tercanggih. Sistem pendidikan di Singapura berbeza dengan Malaysia dan pendekatan pendidikan juga berbeza..Apa yang berbeza ???


Madrasah Al-Irsyad, Singapura
Masjid Muhajirin tertua di Singapura

Pertamanya di Singapura tiada sekolah rendah dengan sekolah menengah. Kebanyakan institusi pendidikan adalah madrasah-madrasah yang terdiri daripada madrasah separuh masa dan madrasah sepenuh masa. Selain itu, pendekatan teknologi dengan multimedia amat berbeza. Contoh, perhatikan alat tangan berwarna hitam di bawah. Inilah alat untuk menjawab soalan yang dikemukakan oleh asatizah ( guru ) dalam kelas. Dengan alat ini, asatizah tahu bilangan soalan yang betul dan salah yang dijawab oleh anak murid serta dapat mengetahui kepantasan anak murid mereka menjawab soalan-soalan yang dikemukakan. Bagi membentuk minat dan kemahiran dalam bahasa Arab pula, pelajar dikehendaki melatih diri menghasilkan  komik bahasa Arab menggunakan komputer. Bagi memahirkan pelajar dalam bidang matematik, sejenis alat seperti game digunakan untuk sesi pembelajaran.Nak tahu macam mana ? Sila rujuk gambar ye..

Nama alat ni dah x ingat.. tapi yang pasti no need to use pen or marker bila nk jawab soalan guru.. senangkan..


Pelajar sedang membuat komik bahasa Arab..Ada superman..ada batman..mcm2 ada..


Salah seorang deligasi Malaysia saudara Khairil Anuar bertanya mengenai penggunaan alat "Game Matematik"


Sistem pendidikan di Madrasah Al-Falah
Dah penat di keliling Madrasah Al-Irsyad dengan Masjid Muhajirin, kemudian kami ke bangunan hadapan iaitu Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS). Maka bermulal majlis perkongsian ilmu and the title is "Strategi dan Usaha-usaha Membangunkan Belia Islam Menggunakan Teknologi Kreatif". Haa.. ini bersesuaian sekali dengan tema program ini.. "Penggunaan Media Baru Dan Teknologi Kreatif Untuk Mendekati Golongan Muda". Alhamdulillah banyak perkara dapat dimanfaatkan bersama dalam perbincangan ini. Seterusnya, kami bergerak ke Masjid Al-Falah, Bideford Road untuk solat Jumaat bagi peserta lelaki. Manakala peserta wanita pula dibenarkan berjalan-jalan di kawasan sekitar sebelum kami menikmati makan tengah hari di Restoran Ayam Penyet Ria, Lucky Plaza.


Tema Program Bas Belia MABIMS 2009

 

Kesempatan yang ada sewaktu berjalan-jalan, saya pergunakan untuk membeli sedikit ole-ole kenangan buat keluarga dan sahabat handai. Sebelum tu, nak kena tukar duit dulu.. Alamak..sikitnya money changer tu bagi. Tukar RM 50 Malaysia dapat la 20 dolar sen-sen Singapura je..kena tambah RM 100 Malaysia dapat la lebih sikit..  =(

 

Nak tahu apa yang saya beli ? Benda tu murah je.. sekitar RM 2 kot.. Saya dah tak ingat harganya.. Haha..murah di Singapura, tapi kalau ditukar dengan nilai wang Malaysia bayangkan harganya mencapai RM 5 untuk satu sahaja. Nak tahu, tengok la gambar kat bawah ni...
==

Bygkn bilangan key chain ni 24 x RM 5 M'sia... fuuuhhhhhh..mkn RM 100 ke atas sahaja untuk key chain
Alhamdulillah, sepanjang mengikuti program MABIMS makan minum tidur dan kebajikan peserta semua terjaga. Haa.. Belum lagi cerita bab makan, makan Nasi Ayam Penyet memang rezeki Allah hari tu. Sedap.. Air kaler2.. Yang paling glamour jus Avocado kat restoran tu.. hehehe.. macam-macam ada. Nak tau sedap tak, agak-agak from this pictures ya...

Besau giler.. x larat nak habiskan

Nasi ayam penyet special.. Alhamdulillah.. rezeki jangan ditolak.. hehe

Alhamdulillah, perjalanan saya dan rakan-rakan diteruskan lagi menuju ke Scape Youth Park dan Site Tour di Somerset Road. Agenda perbincangan ilmiah kali ini ialah " Strategi Dan Usaha-usaha Pembangunan Belia Di Peringkat Nasional dan Masyarakat Menggunakan Teknologi Kreatif". Kebanyakan program yang dijalankan menggunakan bahasa Inggeris termasuklah di sini. Apa yang saya tahu, Youth Park ini disediakan sebagai tempat khas untuk para remaja dan belia Singapura menghabiskan masa lapang mereka. Jadi mereka tidak berpeleseran atau melepak di merata-rata tempat. Pelbagai kemudahan disediakan termasuklah alat muzik, taman scape dan studio jamming. Ini merupakan usaha kerajaan Singapura untuk membangunkan para belia dan remaja mereka. Contoh, mengadakan pertandingan dan aktiviti berfaedah di Youth Park ini.

Antara kemudahan alat muzik yang disediakan di Youth Park.

Pada sebelah malam, diadakan pula sesi dialog dengan Presiden MUIS( Majlis Ugama Islam Singapura) Masjid Bencoolen. Yang menariknya, Masjid dengan Hotel Bencoolen ni hanya bersebelahan sahaja. Kiranya bangunan bersambung la..Senang nak cakap.. Alhamdulillah sesi dialog kali ini memaparkan banyak perkongsian ilmu secara santai di antara peserta empat buah negara pada ketika itu. Lepas tu, kita orang semua pergi jalan-jalan di pusat membeli belah Mustafa Centre. Hehe.. ramai juga yang shopping tapi deligasi negara lainlah. Kita orang deligasi Malaysia rata-rata student hanya mampu window shopping. Kak Izzah hadiahkan saya sehelai t-shirt Singapore. Terima kasih banyak-banyak kak. Sempat lah juga capai sehelai baju logo bertuliskan nama dan gambar identiti Singapura untuk akhi. Itupun harganya hampir-hampir 15 dolar Singapura. Untuk family, rasa-rasanya, saya memang tak dapat nak beli  di sini. Hehehe, x mampu nak beli barang..tapi ada perkara yang dapat saya buat dengan barang-barang yang saya window shopping..


Smile =) Action
Kenangan bersama kak Nurul Izzah Khamsani ( Singaporian )
8 Ogos 2009, Sabtu
Hari ini menikmati sarapan pagi nasi lemak teh tarik di Restoran Hajah Maimunah, Joo Chiat di kawasan Geylang Serai. Ha..inilah petempatan orang Melayu di Singapura. Dengar-dengar macam tu lah agaknya. Perjalanan diteruskan lagi ke Masjid Darul Ghufran, Tampines  untuk sesi perkongsian "best practise" oleh negara Brunei Darussalam dan Republik Indonesia tentang usaha-usaha membangunkan belia. Pada pandangan saya, negara Brunei dan Indonesia masing-masing mempunyai pendekatan berbeza dalam usaha-usaha membangunkan belia. Kalau di Indonesia lebih menggunakan kemahiran tenaga muda seperti mahasiswa di universitas-universitas. Di Brunei Darussalam kebanyakan berunsur program-program keagamaan. After morning tea break, sesi diteruskan lagi dengan Perkongsian "Memesrakan Masjid Dengan Belia Dan Remaja". Then, we visited kawasan sekeliling Al-Ghufran. Di sinilah pertama sekali, mula membuat facebook.. Haha..masjid ni best.. line internet power.. Kebanyakan masjid di Singapura menyediakan rangkaian internet. Lepas tu, yang menarik seni bina masjid ni.. Macam syarikat besar.. Mula-mula sampai ingatkan pejabat..


Kedatangan disambut dengan paluan kompang.. Fityan Al-Ghufran..

Destinasi seterusnya yang menjadi pilihan adalah Masjid Al-Istighfar, Pasir Ris. Kebetulan hari tersebut adalah sambutan Hari Istighfar dan kami disambut oleh para asatizah masjid dengan meriahnya. Masjid Al-Istighfar ini adalah salah satu masjid yang menjalankan sistem pendidikan Islam separuh masa. Sesi perkongsian ilmu kali ini tentang modul Youth aLIVE ( Learning Islamic Values Everyday ). aLIVE merupakan sistem pendidikan Islam separuh masa. Program ini melibatkan golongan kanak-kanak sehingga dewasa dan dipecahkan kepada 4 kategori. Bermula dari kanak-kanak, mereka akan diajar mengenai Islam, bahasa, kemahiran, budaya dan sebagainya. Kelas untuk golongan remaja dan belia pula adalah berbeza. Masjid ini memainkan peranan penting sebagai institusi pendidikan umat Islam di Singapura.



Masjid Al-Istighfar, Singapura


aL.I.V.E memberi penekanan semua aspek kehidupan misalnya budaya

Kelas TEEN-aL.I.V.E untuk golongan remaja

Seterusnya, ada aktiviti riadah.. hehe..kira hebat nie..kira wakil Malaysia riadah main bowling.. hehe walaupun tak jadi pemain bowling yang famous.. Rentap Bowling antara 4 buah negara Brunei, Indonesia, Malaysia dan Singapura di Safra Yishun, Teluk Blangah Road.. After that, apa lagi, makan malam.. Makan lagi.. lepas tu ada sesi rumusan program selama berada di Singapura. Banyak perkara yang dibincangkan termasuk perjalanan ke Malaysia pada esok hari.

9 Ogos 2009, Ahad
Hari terakhir di Singapura dan bersiap-siap untuk check out dari NACLI atau nama glamour nya Pasir Panjang. Sejarah ringkas, Pasir Panjang berkait dengan Leftenan Adnan seorang askar Tanah Melayu suatu ketika dahulu. Akhirnya, hari ini saya balik Malaysia. Journey di Malaysia pula lepas ni. Saya rindukan Malaysia, Sarawak..tanah airku..

Sebelum flag off semua siapkan siri terlebih dahulu untuk sesi dengan Menteri. Alhamdulillah, berpeluang untuk berbicara secara dekat dengan Menteri Hal Ehwal Islam Singapura, Dr Yaacob Ibrahim. Perkongsian  video turut diselingkan dengan pembentangan dan perkongsian  dari setiap negara oleh deligasi sendiri. Selepas sarapan, semua peserta bergambar kenangan di akademi MUIS sebelum flag off. Flag off dilakukan oleh Dr Yaacob Ibrahim. Maka bermulalah perjalanan Bas Belia MABIMS ke Malaysia.

Bergambar before flag off


Tamat sehingga di sini sahaja perjalanan saya selama di Singapura.. To be continue in Malaysia. Ke mana saya akan pergi selepas ini ??? Tunggu dan lihat.....

Alhamdulillah, sambungan hala tuju saya dan rakan-rakan MABIMS selepas flag off dari MUIS, akhirnya perlahan-lahan bas bergerak meninggalkan Kota Singa. Akan saya kenang dengan baik segala kenangan dan ilmu yang saya peroleh selama berada di Singapura. Pada tengah hari, Bas Belia MABIMS akhirnya selamat tiba di Kompleks Islam, Johor Bahru. Kedatangan kami disambut dengan paluan kompang dan silat. Ya..finally I'm arrived in Malaysia. My country... as I'm A.D.A.M.. Aku Darah Anak Malaysia. I'm proud to be Malaysian. After having some food.. masakan Johor.. then we performed Zohor and Asar prayer in Masjid Sultan Abu Bakar Johor. Ya.. I'm happy to see the beautiful scenery. Then, our next destination is Melaka.. Ya.. Melaka Bandaraya Bersejarah..

We arrived at Masjid Al-Adzim, Melaka. Ya I can see Melaka city.. It's beautiful.. There's A'Famosa, Crocodile Farm, Zoo..wow.. so many interesting places in Melaka to visited.. But.. deep in my heart, actually I want to see Adawiyah.. for the last day, before I gone to Singapore.. I can't meet her.. What a very sad story.. like what Kak Laili said.. I can't see her anymore. His father become angry with her.. as she tried to run away from his family. Ya.. what a poor girl..





























Thank You For Reading My Entry.♥ it, Please Like.

Monday, December 20, 2010

MABIMS Tangani Gejala Ancam Akidah Ummah

Malaysia Syor Kukuh Jati Diri Muslim Elak Salah Faham Agama


Pertemuan Tahunan Tidak Rasmi Menteri Agama Negara Brunei Darussalam, Indonesia, Malaysia dan Singapura ( MABIMS ) yang dijadualkan pada kali ini memberi penekanan kepada usaha menghindari gejala negatif yang boleh merosakkan akidah umat Islam. Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Senator Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom, berkata fahaman pluralisme, liberalisme, yang didukung beberapa kelompok Islam didapati berbahaya terutama apabila menyentuh soal akidah sehingga menyebabkan muncul perasaan fanatik.


Katanya, perjumpaan anggota MABIMS akan meletakkan asas perbincangan lebih konkrit bagi memastikan ancaman aspek fahaman umat Islam dapat ditangani secara bersepadu sebelum kesan penyebarannya meningkat ke tahap lebih ekstrem. " Selain peranan MABIMS dalam melaksanakan kerjasama serantau dan membina silaturrahim empat negara, perjumpaan tahunan juga akan dimanfaatkan untuk membincangkan isu semasa yang memerlukan tumpuan negara anggota."


"Penyebaran fahaman yang bercanggah dan menyentuh persoalan akidah membimbangkan kita terutama membabitkan kelompok yang merasakan mereka di pihak yang benar," katanya. Beliau berkata Malaysia akan mencadangkan pendekatan bersifat dalaman iaitu membina jati diri umat Islam, sementara pendekatan luaran pula ialah sesi memberi penjelasan mengenai fahaman salah itu serta kesannya kepada umat Islam.


Penganjuran seminar serta kursus juga dilihat sebagai kaedah memperbaiki kelompok berkenaan supaya tidak terikat dengan fahaman salah yang akhirnya membawa kepada tindakan atau perbuatan melampau. Jamil Khir berkata, semua wakil MABIMS membincangkan perkara itu secara terbuka kerana ia menjadi masalah kepada semua dan tanggungjawab mereka mendedahkan salah silap fahaman yang boleh menggugat ketenangan umat Islam sejagat.


"Ini sudah menjadi budaya MABIMS untuk setiap negara menjalinkan kerjasama dalam perkara yang membabitkan Islam dan perkara yang mempunyai nilai untuk dikongsi bersama. Apa juga rumusan daripada perbincangan adalah demi kebaikan umat Islam semua," katanya. Pertemuan itu juga meneruskan kerjasama yang dibuat secara dekat untuk pembangunan masjid, isu berkaitan penentuan anak bulan bagi menetapkan tarikh Ramadhan dan Aidilfitri, zakat dan usaha membangunkan aktiviti agama.




Ulasan Dato' Jamil Khir Menteri Di Jabatan Perdana Menteri


Berdasarkan isu perbincangan yang dilaksanakan oleh anggota MABIMS, tidak dinafikan bahawa permasalahan akidah yang bercanggah kini menarik perhatian pada zaman ini. Bahkan bukan sahaja pada masa kini. Kalau kita kembali kepada sejarah Islam di mana pada zaman Khulafa Ar-Rasyidin sewaktu pemerintahan Saidina Abu Bakar a.s yang berusaha berjuang untuk menentang kemunculan golongan Ar-Riddah dan mereka yang enggan membayar zakat. Pada masa itu juga, telah banyak kemunculan nabi-nabi palsu sebaik sahaja wafatnya junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. Maka keadaan tersebut tidak jauh bezanya dengan dunia akhir zaman hari ini, kerana munculnya pelbagai ajaran sesat yang dibawa oleh golongan  tertentu.


Sehubungan itu, sebagai salah seorang anggota Bas Belai MABIMS 2009, saya mengharapkan bukan sahaja perbincangan ilmiah ini dapat diteruskan tetapi saya berharap agar usaha dialog berterusan juga perlu dipertingkatkan sebagai method untuk menjelaskan silap faham yang boleh membawa kepada ajaran Islam yang salah. Melalui kaedah ini, pihak yang terbabit dapat kita bimbing ke arah ajaran Islam yang diredhai. Secara tidak langsung, dialog ini akan membentuk kefahaman dan jati diri dalam diri seorang Muslim supaya mempertahankan aqidah Islam.

















Thank You For Reading My Entry.♥ it, Please Like.

Tahniah Buat Sahabat

Tahniah,
Pertama sekali aku ucapkan kepada sahabiey Khairunnisa' Binti Husbi dan Afiqah Binti Mustapa kerana berjaya melanjutkan pelajaran di Universiti Islam Antarabangsa. Alhamdulillah, akhirnya Allah makbulkan doa sahabat-sahabatku ini untuk meneruskan perjuangan di Hadiqah Ilmu. Walaupun impian kita menggunung, untuk bersama-sama menanam dan menuai Ilmu di Hadiqah yang sama tidak kesampaian, sekurang-kurangnya kita tetap sama-sama berada di Thariq Fi Sabilillah. Moga persahabatan dan kasih sayang kita kekal hingga ke akhir hayat kita. Selamat menuntut ilmu di Hadiqah UIA.


Tahniah,
Keduanya kerana sahabatku Sh Wahiddah Wan Abdul Latip telah memasuki usia ke-21 tahun tanggal 16 Disember 2010. Semoga Idah dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki serta berjaya dan bahagia di dunia dan akhirat. Walaupun kita berjauhan, terima kasih kerana sentiasa mengingatiku.

Allah Selamatkan Idah,
Allah Selamatkan Idah,
Allah Selamatkan Idah,
Allah Selamatkan Idah.

Tahniah,
Ketiganya aku ucapkan buat sahabat baik ku Muhammad Asmad Bin Ahmad yang akan melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia. Terima kasih atas segala kebaikan Mad_M dan keluarga. Moga sahabatku sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah Taala. Semoga segala impian yang dibina akan terlaksana dengan jayanya.

Tahniah,
Keempatnya, ku tujukan khas buat Rosidah Binti Nawaham yang akan melangsungkan perkahwinan pada penghujung bulan Disember ini. Semoga hidup bahagia dan berkekalan hingga ke anak cucu. Terlebih dahulu memohon kemaafan sekiranya tidak dapat hadir ke Walimatul Urus.

Thank You For Reading My Entry.♥ it, Please Like.

Sunday, December 19, 2010

Hadiah Buat Ayah Dan Ibu Tercinta

Sempena tahun baru Hijrah ini, aku membuka tirai tahun baru ku dengan penulisan dalam blog ini. Sebelum lebih jauh aku memulakan thariq kehidupanku biarlah ku perkenalkan serba sedikit mengenai kehidupan ku dan thariq yang telah ku tempuh selama 21 tahun ini. Man Ana ??? Siapa saya ??? Aku adalah insan.. Insan yang sederhana.. Alhamdulillah, dengan izin Allah Taala aku masih bernafas di atas bumi Allah ini. Syukur pada Allah Taala kerana telah mengurniakan aku sebuah keluarga, biarpun sederhana namun atas thariq hidup yang telah ditetapkan oleh Allah Taala sebenarnya sedikit sebanyak telah banyak mengajar aku erti untuk menghargai kehidupan yang aku kecapi sekarang. 


Aku anak sulung daripada empat orang adik-beradik yang dibesarkan dengan penuh kasih dan sayang oleh kedua Walidaini dalam sebuah keluarga yang sederhana. Aku dilahirkan di Kuching, Sarawak. Ya.. dilahirkan di Tanah Borneo.. Dan kini aku menuntut ilmu di sebuah institusi pengajian tinggi awam yang terletak di selatan tanah air Semenanjung Malaysia. Syukur pada Allah Taala kerana dengan izinNya dan Doa Walidaini akhirnya aku berjaya menentukan sendiri thariq yang aku kehendaki dalam hidup ini. Thariq fi Sabilillah..

Ayah dan ibu terima kasih atas segala pengorbanan dan kasih sayang yang dicurahkan. Semoga anakmu ini menjadi anak yang solehah serta hamba yang taat kepada perintah Allah dan Rasul. Dan daripada pelbagai kejayaan yang telah ku kecapi semenjak kecil sehingga kini, Alhamdulillah tahun ini aku telah berjaya mencipta kejayaan yang amat gemilang untuk ku hadiahkan kepada ayah dan ibuku. Alhamdulillah, aku bersyukur kerana Allah Taala telah mengurniakan nikmat yang sangat besar tanggal 12 JULAI 2010 sempena Konvokesyen IKMAS kE-8. Aku menginsafi bahawa Anugerah Menteri Di Jabatan Perdana Menteri tidak akan aku peroleh tanpa izini darinya.


Alhamdulillah.. Al-Falah
Ayahanda Fetheri Bin Kipli dan Ibunda Rajemah Binti Amit, sesungguhnya mereka adalah tunjang kepada kejayaan ku. Aku menyedari betapa ayah dan ibu tercinta telah banyak memberikan dorongan kepada kami adik-beradik untuk terus berusaha dan berjaya dalam hidup bukan hanya mengejar dunia semata-mata tetapi thariq ke akhirat sebagai pedoman hidup berpandukan Al-Quran dan As-Sunnah dan nikmat Iman serta Islam.


Hadiah Buat Ratu Hatiku
Hadiah Buat Ayah Tersayang

Masih segar di ingatanku, ketika ku berucap di atas pentas di hadapan ratusan hadirin sempena majlis konvokesyen yang lalu, perasaan sebak dalam diriku tidak dapat digambarkan. Bermacam-macam perasaan ku rasakan ketika berdiri di hadapan pentas sewaktu MC membacakan biodataku sebelum menerima anugerah tersebut. Kakiku menggeletar. Aku tahu, ayah dan ibuku menangis di bawah pentas sana. Mereka tidak menyangka dengan HADIAH yang aku janjikan untuk mereka pada waktu itu. Walhal, sekarang.. ketika menaip penulisan ini..mataku bergenang air mata. Ku tahu ayah dan ibu meletakkan harapan yang tinggi padaku. Aku terkilan dan jauh di sudut hatiku, aku bersyukur di atas nikmat kurniaan Allah Taala ini. Terima kasih juga aku ucapkan kepada keluarga angkatku yang datang jauh semata-mata untuk meraikan kejayaan diriku dan rakan-rakan.


Syukran Mummy & Izah


Ayah Karim Dan Mak Memah
Bagiku, setiap orang boleh berjaya jika dirinya percaya bahawa dirinya mahu berjaya. Bahkan Nabi S.A.W pernah bersabda sebagai galakan kepada umatnya agar tekun dalam melakukan sesuatu sebagaimana sabdanya yang bermaksud,"Sesungguhnya Allah Taala mengasihi seseorang daripada kamu, apabila ia melakukan sesuatu urusan maka dilakukannya dengan tekun."

Bahkan Allah Taala berfirman, " Hendaklah ada satu golongan dari kalangan mereka yang mendalami ilmu agama dan apabila mereka pulang kepada masyarakatnya, mereka memberikan peringatan kepada masyarakatnya, mudah-mudahan mereka beroleh peringatan." Dan aku mengharapkan sebagai pemegang amanah yang telah mendalami ilmu agama, aku mengharapkan akhlak dan penampilanku seiring dengan ilmu yang dimiliki. Seperti yang dinyatakan oleh Saidina Uthman bahawa orang menuntut ilmu adalah sukar untuk mendalami ilmu daripada meniti sehelai rambut.


Kerana kesukaran itu, aku terbayangkan saat ketika aku mula menjejakkan kaki di IKMAS. Masih segar diingatanku, pada awalnya aku enggan memasuki IKMAS sehinggakan mengalir air mataku kerana kecewa teramat sangat kerana ayah dan ibu tidak membenarkan aku menyambung pengajian di tempat lain disebabkan beberapa masalah. Aku menjadi marah pada ketika itu yang ku pendamkan sahaja di dalam hati.

Pada mulanya, aku tidak bersungguh dalam menuntut ilmu setelah aku kecewa. Namun, banyak kali aku fikirkan dan muhasabah diri..serta meminta nasihat daripada teman, sahabat dan pensyarah. Dan perkara pertama aku lakukan adalah membetulkan niat ketika menuntut ilmu. Baru kini aku sedar, rupa-rupanya di sebalik setiap yang berlaku adalah rahmat dan hikmah dari Allah Taala. Alhamdulillah, sepanjang belajar dan melalui proses belajar akhirnya aku sedar ilmu itu hanya akan menjadi seronok untuk dipelajari jika kita benar-benar menginginkannya dan menghayati ilmu tersebut. Berbekalkan pengalaman dan ilmu yang ada, akhirnya........

Alhamdulillah,
Aku dikurniakan rezeki dari Allah Taala,
Aku sampai ke Hadiqah Ilmu yang aku impikan.



Dan aku berjanji tidak akan aku ulangi kesilapan yang lalu.
Kejayaan lalu yang ku kecapi hanyalah persinggahan dan cetusan pembakar semangat,
Untuk aku terus melangkah melalui thariq kehidupan di masa hadapan.
Kerana aku menemukan Thariq Kehidupanku dan...
Aku yakin dengan tindakanku.


Ku coretkan pengalaman berharga yang ku peroleh ini sekadar menjadi kenangan indah yang telah aku cipta dalam hidup untuk ku hadiahkan khas buat ayah dan ibu yang tercinta. Selain itu, sebagai pengajaran buat diriku sendiri. Jangan telalu memilih dalam hidup, tetapi hargai dan manfaatkan peluang di depan mata. Paling penting, doa dan restu Walidaini membawa kebahagiaan dalam hidupku. Dan kesempatan ini juga ku ambil untuk ku zahirkan ucapan syukran buat semua yang telah banyak memberikan sokongan kepada ku terutama sahabiey Khirunnisa' Binti Husbi, Nabilah Binti Morsidi, Afiqah Binti Mustapa, Faten Khalilah and the GenG.. tidak lupa kepada semua beloved sisters Radhiah Binti Bujang, Noraniza Binti Latif, Noraini Binti Latif, Mastura Binti Mohd Ali, Sh Noorhidayah Wan Morshidi serta sahabat-sahabat lain sepanjang berada di IKMAS.


Bersama Dik Fiqah, Nabilah & Faten..Anis yg cute


Kenangan Bersama Sahabiey.. Afiqah Binti Mustapa
Kebenaran dalam Al-Quran itu terserlah dan bila aku membaca ayat 216 Surah Al-Baqarah..lalu..firman Allah Taala itu menjadi panduan untuk aku beringat selalu, "...boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah Maha Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui." 


Dan ingatlah thariq kehidupan ada di hadapan kita. Maka pilihan kita hari ini terhadap perkara yang kita suka tidak semestinya mendatangkan kebaikan buat kita, bahkan sebenarnya.. perkara yang kita tidak suka itu sebaliknya mendatangkan seribu satu maslahah dan hikmah buat kita. Allah Maha Mengetahui. Allah Maha Besar. Allahu Akhbar.

Thank You For Reading My Entry.♥ it, Please Like.

Saturday, December 18, 2010

Mangkuk Cantik, Madu Dan Sehelai Rambut

Pada suatu hari, Rasulullah S.A.W bersama-sama Saidina Abu Bakar, Saidina Umar dan Saidina Uthman pergi menziarahi Saidina Ali r.a di rumahnya. Kedatangan mereka bertiga disambut dengan senang hati oleh Saidina Ali r.a dan isterinya Saidatina Fatimah r.a.

Bagi memuliakan tetamu, Saidatina Fatimah r.a menghidangkan madu kepada ayahandanya serta kawan-kawan karibnya. Madu itu diletakkan dalam sebuah mangkuk yang amat cantik. Semasa membawa mangkuk berisi madu itu kepada mereka, tiba-tiba sehelai rambut jatuh ke dalam mangkuk tersebut. Semua yang ada hanya memerhatikan keadaan tersebut.

Tiba-tiba Rasulullah S.A.W meminta semua yang hadir untuk membuat perbandingan terhadap tiga benda tersebut iaitu mangkuk yang cantik, madu dan sehelai rambut. Maka para sahabat yang ada memberikan pandangan masing-masing.

Saidina Abu Bakar r.a berkata : "Iman itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, orang yang beriman itu lebih manis daripada madu dan mempertahankan iman itu lebih susah daripada meniti sehelai rambut".

Saidina Umar r.a : "Kerajaan itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, seorang raja itu lebih manis daripada madu dan memerintah serta memimpin dengan adil itu lebih susah daripada meniti sehelai rambut."

Saidina Uthman r.a. pula berkata : " Ilmu itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik, orang yang menuntut ilmu itu lebih manis daripada madu dan orang yang beramal dengan ilmu yang dimiliki itu lebih sulit daripada meniti sehelai rambut."

Tiba giliran Saidina Ali r.a berkata : "Tetamu itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik, menjamu tetamu itu lebih manis daripada madu dan membuat tetamu berasa gembira adalah lebih sukar daripada meniti sehelai rambut". 

Kemudian Saidatina Fatimah r.a berkata : "Seorang wanita itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik, wanita yang menutup auratnya itu lebih manis daripada madu dan mendapatkan seorang wanita yang tidak pernah dilihat oleh orang lain kecuali muhrimnya lebih susah daripada meniti sehelai rambut."

Rasulullah S.A.W pula menyatakan : "Seseorang yang mendapat taufik untuk beramal adalah lebih cantik daripada mangkuk yang cantik, beramal dengan amalan yang baik itu lebih manis daripada madu dan berbuat amal dengan ikhlas adalah lebih sulit daripada meniti sehelai rambut."

Malaikat Jibrail a.s pula berkata : "Menegakkan panji-panji agama itu lebih cantik daripada sebuah mangkuk yang cantik, menyerahkan diri, usaha-usaha agama lebih manis daripada madu dan mempertahankan usaha agama sehingga ke akhir hayat adalah lebih sulit daripada meniti sehelai rambut."

Allah Taala kemudian berfirman : " Syurga-Ku lebih cantik daripada mangkuk yang cantik, nikmat Syurga-Ku itu lebih manis daripada madu dan jalan menuju ke Syurga-Ku adalah lebih sukar daripada meniti sehelai rambut."

Maka, renungilah pendapat-pendapat yang tersirat di sebalik  mangkuk cantik, madu dan sehelai rambut. 






Thank You For Reading My Entry.♥ it, Please Like.

Friday, December 17, 2010

Setinta Minda

"Orang berilmu bertanya mengenai perkara yang dia sudah tahu dan perkara yang belum diketahuinya. Maka dengan cara ini dia dapat memperkemaskan ilmu yang  telah ada dan dapat menimba ilmu yang belum diketahui. Orang jahil pula sentiasa menyisih diri daripada menerima pembelajaran dan berhenti daripada belajar."

"Perdalamkanlah ilmumu sebelum memimpin kerana apabila engkau sudah menjadi pemimpin engkau tidak mempunyai jalan lagi untuk mendalami ilmu" ~Wasiat Imam Syafie ~

Thank You For Reading My Entry.♥ it, Please Like.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...